Mübaşirlik

Mübaşirlik

Atatürk’ün Kendi İfadesiyle İlkelerinin Tanımı Temel İlkeler


1 –Cumhuriyetçilik:
 – Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.(1924) – Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir. (1933) – Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir… (1925) – Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilatımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır ki, onun adı cumhuriyet’tir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir. (1925)
           2 – Milliyetçilik: – Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk halkına Türk Milleti denir. (1930) – Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trakyalı, hep bir soyun evlatları ve aynı cevherin damarlarıdır. (1923 – Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur. (1923)
          3 – Halkçılık: – İç siyasetimizde ilkemiz olan halkçılık, yani milletin bizzat kendi geleceğine sahip olması esası Anayasamızla tespit edilmiştir. (1921) – Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya, hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir. (1921) – Türkiye Cumhuriyeti halkını ayrı ayrı sınıflardan oluşmuş değil, fakat kişisel ve sosyal hayat için işbölümü itibariyle çeşitli mesleklere ayrılmış bir toplum olarak görmek esas prensiplerimizdendir. (1923)
           4 – Devletçilik: – Devletçiliğin bizce anlamı şudur: kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsi faaliyetlerini esas tutmak, fakat büyük bir milletin ve geniş bir memleketin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak. (1936) – Prensip olarak, devlet ferdin yerine geçmemelidir. Fakat ferdin gelişmesi için genel şartları göz önünde bulundurmalıdır. (1930) – Kesin zaruret olmadıkça, piyasalara karışılmaz; hiçbir piyasada başıboş değildir. (1937)
           5 – Laiklik: – Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Bütün yurttaşların vicdan, ibadet ve din hürriyeti de demektir. (1930) – Laiklik, asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişmesi imkânını temin etmiştir. (1930) – Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz. (1926)
          6 – İnkılâpçılık: – Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görüşleriyle medeni bir toplum haline ulaştırmaktır. (1925) – Biz büyük bir inkılâp yaptık. Memleketi bir çağdan alıp yeni bir çağa götürdük. (1925)



Nefret Suçu Nedir?

Nefret suçu; bir kişiye veya gruba karşı ırk, dil, din, cinsiyet ve cinsel yönelim gibi ön yargı doğurabilecek nedenlerden ötürü işlenen, genellikle şiddet içeren suçlar. Eğer bu suç bir defaya mahsus olarak işlenmemişse ve süreklilik arz ediyorsa, suç işleyenler nefret grubu olarak adlandırılırlar.


Suç Eşyası Ne Demektir?

Suçta kullanılan veya kendiliğinden bulundurulması suç olan eşya.



Cahit Arf Kimdir?

1910 yılında Selanik te doğan Cahit Arf, Ecole Normale Superieure de yüksek öğrenimini tamamladı (1932). Galatasaray Lisesi nde matematik öğretmeni, İstanbul Üniversitesi nde Fen fakültesinde doçent adayı olarak çalıştı. Göttingen Üniversitesi nde (Almanya) doktarasını yaptı (1938). 1939 dan itibaren İstanbul da Fen fakültesi matematik kısmındaki görevine devam etti. 1943 te profesör, 1955 te de ordinaryus profesör oldu. 1948 yılında İnönü Ödülünü kazandı. Bu arada Mainz akademisi muhabir üyeliğine seçildi. 1962 de emekliye ayrıldıktan sonra bir yıl Robert Koleji nde öğretmenlik yaptı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu bilim kolu başkanlığına seçlidi (1964). Princeton da, Institude for Advanced Study de araştırmalar yaptı (1964-1966). California Üniversitesi nde ve Berkeley de misafir öğretim üyesi olarak bulundu (1966-1967). Amerika dan dönüşte Orta Doğu Teknik Üniversitesi matematik bölümü öğretim üyesi oldu (1967). Matematikliteratürüne Arf Halkaları, Arf Değişmezleri, Arf Kapanışı gibi kavramların yanısıra Hasse-Arf Teoremi ile anılan teoremler kazandırmıştır.


Atatürk İnkılapları Hakkında Bilgi Veriniz?

Siyasi alanda yapılan inkılâplar:
      1 –  Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)
      2 –  Cumhuriyet’in ilanı (29 Ekim 1923)
      3 –  Halifeliğin Kaldırılması (3 Mart 1924)


Toplumsal yaşayışın düzenlenmesi:
      1 –  Şapka İktisası (giyilmesi) Hakkında Kanun (25 Kasım 1925)
      2 –  Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine (kapatılmasına) ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun (30 Kasım 1925)
      3 –  Beynelmilel Saat ve Takvim Hakkındaki Kanunların Kabulü (26 Aralık 1925). Kabul edilen bu kanunlarla Hicri ve Rumi Takvim uygulaması kaldırılarak yerine Miladi Takvim, alaturka saat yerine de milletlerarası saat sistemi uygulaması benimsenmiştir.
      4 –  Ölçüler Kanunu (1 Nisan 1931). Bu kanunla ölçü birimi olarak medeni milletlerin kullandıkları metre, kilogram ve litre kabul edilmiştir.
      5 –  Lakap ve Unvanların Kaldırıldığına Dair Kanun (26 Kasım 1934)
      6 –  Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun (3 Aralık 1934). Bu kanunla din adamlarının, hangi dine mensup olurlarsa olsunlar, mabet ve ayinler dışında ruhani kisve (giysi) taşımaları yasaklanmıştır.
     7 –  Soyadı Kanunu (21 Haziren 1934)
     8 –  Kemal Öz Adlı Cumhur reisimize Atatürk Soyadı Verilmesi Hakkında Kanun (24 Kasım 1934)
     9 –  Kadınların medeni ve siyasi haklara kavuşması:
            a –  Medeni Kanun’la sağlanan haklar
            b –  Belediye seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan kanunun kabulü (3 Nisan 1930)
            c –  Anayasa’da yapılan değişiklerle kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınması (5 Aralık 1934)


Hukuk alanında yapılan inkılâplar:
     1 –  Şeriye Mahkemelerinin kaldırılması ve Yeni Mahkemeler Teşkilatının Kurulması Kanunu (8 Nisan 1934)
     2 –  Türk Medeni Kanunu (17 Şubat 1926)


Dini hukuk sisteminden ayrılarak laik çağdaş hukuk sisteminin uygulanmasına başlanmıştır.
 

Eğitim ve Kültür alanında yapılan inkılâplar:
     1 –  Tevhid – i Tedrisat Kanunu (3 Mart 1924). Bu kanunla Türkiye dahilindeki bütün bilim ve öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmıştır.
     2 –  Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun (1 Kasım 1928)
     3 –  Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti’nin Kuruluşu (12 Nisan 1931). Cemiyet daha sonra Türk Tarih Kurumu adını almıştır (3 Ekim 1935). Kültür alanında yeni bir tarih görünüşünü ifade eden kurumun kuruluşuyla ümmet tarihi anlayışından millet tarihi anlayışına geçilmiştir.
     4 –  Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin kuruluşu (12 Temmuz 1932). Cemiyet daha sonra Türk Dil Kurumu adını almıştır (24 Ağustos 1936). Kurumun amacı, Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmektir.
     5 –  İstanbul Darülfünunu’nun kapatılmasına Milli Eğitim Bakanlığı’nca yeni bir üniversite kurulmasına dair kanun (31 Mayıs 1933). İstanbul Üniversitesi 18 Kasım 1933 günü öğretime açılmıştır



Aydın Sayalı Kimdir?

Ordinaryüs Prof. Dr. Aydın Sayılı (1913-1993) Türkiye Cumhuriyeti döneminde yetişmiş anıt insanlarımızdan biridir. Türkiye’de bilim tarihçiliğinin yerleşmesini sağlamış “Ordinaryüs Profesör Doktor” ünvanlı bilim adamıdır. 1942 yılında Harvard Üniversitesi’nde “Bilim Tarihi” alanında doktorasını tamamlamış olan Sayılı, dünyada “Bilim Tarihi” alanında bilinen “İlk doktora” derecesinin sahibidir. 2009 yılından itibaren dolaşıma girmiş olan 5 TL banknotlarının arka yüzünde, Aydın Sayılı’nın bir portresi yer almaktadır. Portre; İslam Tarihi Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından sağlanmıştır. Ayrıca; Portrenin sol tarafındaki alanda DNA ve atom sembolleri, güneş sistemi ve el figürleri bulunmaktadır.


Halifelik Ne Zaman Kaldırıldı?

3 mart 1924



Türkiye’nin Enleri Ve İlkleri Hakkında Bilgiler

– İlk hava şehidimiz Fethi Bey’dir.
 – İlk Türk uçağı Mavi Işık’tır(Kayseri/1979)
 – Dünyanın ilk ve tek cellat mezarı İstanbul Eyüp’te yer alır.
 – Nargile Osmanlı’ya ilk olarak Yavuz Sultan Selim zamanında Hindistan’dan getirildi.
 – Yerleşim yerine yapılan ilk baraj Denizli Gökpınar Barajı’dır.
 – Türkiye’de ilk nüfus sayimi 1927 yılında yapıldı.
 – En fazla yağış alan ilimiz Rize’dir.
 – TBMM’nin ilk başkanı Fethi Okyar’dir.
 – İlk başbakanımız İsmet İnönü’dür.
 – En büyük adamız Gökçeada’dır.(Çanakkale)
 – İngilizce ile eğitime başlayan ilk Türk okulu Ankara TED Koleji’dir.(1954)
 – Türkiye’de özürlülere yönelik ilk otel Antalya’da hizmete girmiştir
 – Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi Boğaziçi Hayvanat Bahçesi’dir.(İzmit – Darıca)
 – Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anayasası 1924 anayasasıdır.
 – Türkiye’nin en çok otel bulunan yeri Eminönü’dür.
 – Türkiye’de feribot ile taşımacılık yapılan tek göl Van Gölü’dür.
 – Kıbrıs Barış Harekatı esnasında uçaklarımızın yanlışlıkla vurduğu gemimiz Kocatepe’dir.
 – Türkiye’nin ilk kadın bakanı Türkan Akyol’dur.
 – İlk şah tuğrası Yavuz Sultan Selim’in tuğrasında görülmeye başlanmıştır.
 – İlk Türkçe ezan İstanbul Fatih Camii’nde okundu.
 – Türkiye’nin ilk televizyon yayını İstanbul’dan yapıldı.
 – Cumhuriyet döneminde kurulan ilk muhalefet partisi Terakkiperver Cumhuriyet Fırka’sıdır.
 – Türkiye’de ilk politika okulu Nazif Ülken tarafından kurulmuştur.
 – Türkiye’de en fazla milletvekili seçilen İsmet İnönü’dür.(14 defa)
 – Ramazan çadırı ilk kez 1995 yılında Üsküdar Belediyesi tarafından kuruldu.
 – Cumhuriyet tarihinin en uzun süreli azınlık hükümeti Anasol – D hükümetidir.
 – Türkiye’deki ilk mali kurum Emniyet Sandığı’dır.
 – Türkiye’nin bilinen ilk erkek hemşiresi Murat Bektaş’tır.
 – Türkiye’nin ilk haber ajansı Anadolu Ajansı’dır.(1920)
 – Türkiye’nin ilk sınır ötesi harekâtı Kıbrıs çıkarmasıdır.
 – Türkiye’de kurulan ilk parti C.H.P’dir.
 – Latin alfabesine resmi olarak ilk geçen Türk devleti Azerbaycan’dır.
 – Türkiye’nin en düşük gelir elde edilen ili Muş’tur.
 – Yüzölçümü itibariyle en küçük komşumuz Ermenistan’dır.
 – Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk başkanı M.Kemal’dir.
 – Türkiye’de baskı tekniğini ilk kez İbrahim Müteferrika kurmuştur.
 – İlk TSE belgesi Yıldırım Bayezid devrinde çıkarılmıştır.
 – Türkiye’nin en yüksek minaresi Selimiye Camisinde bulunur.
 – Türkiye Cumhuriyeti devletini ilk kabul eden devlet Ermenistan’dır.
 – Osmanlı Devleti’nin ilk bankası Banka – i Der Saadet’tir.(İstanbul Bankası)
 – Türkiye’de ilk uçak fabrikası Kayseri’de açıldı.
 – Kelaynak kuşları ülkemizde sadece Urfa’nın Birecik ilçesinde bulunur.
 – En işlek kara sınırımız Yunanistan sınırıdır.
 – Türkiye’de öldürülen ilk başbakan Nihat Erim’dir.
 – Türkiye’de ilk İngilizce gazete İlknur Çevik tarafından çıkarılmıştır.
 – Türkiye’nin ilk haber spikeri Zafer Cilasun’dur.
 – Mallarda kalite arayan ilk millet Türkler’dir.
 – Türkiye dışarıya ilk olarak G.Kore’ye asker göndermiştir.
 – Türkiye’nin en eski şehri Hakkari’dir.
 – Türkiye’de taşkömürünü ilk defa Uzun Mehmet bulmuştur.
 – Konya Türkiye’nin en uzun karayolu ağına sahiptir.
 – Türkiye’nin en kalabalık mezarlığı İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’dır.
 – Dünyada en fazla konuşulan diller sırasıyla şöyledir: Çince, Hintçe, İngilizce, İspanyolca ve Türkçe’dir.
 – Türkiye’de ilk milletvekili seçimleri I.Meşrutiyet’de yapıldı.
 – Ege Bölgesi’nde en uzun kıyılara sahip ilimiz Muğla’dır.
 – Karadeniz’in en yüksek dağı Kaçkar Dağı’dır.
 – Taşkömürü ilk defa Zonguldak’ta çıkarılmıştır.
 – Türkiye’de petrol arama çalışmaları ilk defa İskenderun’da yapılmıştır.
 – Türkiye’nin en zengin boksit yatakları Seydişehir’de bulunur.
 – Türkiye’de heyelan en çok kış mevsiminde görülür.
 – Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık zaman farkı vardır.
 – Türkiye’nin ilk turistik yerleşim yeri Çeşme’dir.
 – Türkiye’nin en doğu ucunda Iğdır ili bulunur.
 – Türkiye’nin çay yetiştirilen tek yöresi D.Karadeniz’dir.
 – Türkiye’de rüzgarın en etkili olduğu yer İç Anadolu’dur.
 – Türkiye’nin en az göç veren bölgesi Marmara Bölgesidir.
 – Türkiye’nin en az ormana sahip bölgesi G.Anadolu Bölgesi’dir.
 – İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek yeri Erciyes Dağı’dır.
 – Ulaşım yapılabilinen tek akarsuyumuz Bartın Çayı’dır.
 – Ülkemizde ilk dokuma fabrikası Nazilli’de açılmıştır.
 – Ülkemizde ilk şeker fabrikası Uşak’ta açılmıştır.
 – Ülkemizde ilk demir – çelik fabrikası Karabük’te açılmıştır.
 – Kayısı,fındık,çay üretiminde ülkemiz ilk sırada yer alır.
 – Dünya bor rezervlerin %70′i ülkemizde yer alır.
 – Ülkemizde ipek böcekçiliği en fazla Marmara Bölgesi’nde yapılır.
 – Türkiye’nin en fazla kara sınırı Suriye ile(877),en az kara sınırı ise Nahçıvan iledir(10)
 – Ege kıyıları en uzun kıyımızdır.
 – Ülkemizin en büyük gölü Van Gölü’dür.
 – Türkiye’nin en uzun akarsuyu,Kızılırmak’tır.
 – Zonguldak kömür yatakları birinci zamanda oluşmuştur.
 – Çanakkale ve İstanbul boğazları dördüncü zamanda oluşmuştur.
 – Kıyılarımıza en yakın ada Midilli Adası’dır.

 – Türkiye dışında Türk bayrağının dalgalandığı tek kale Caber Kalesi’dir



Toplumsal Statü Nedir?

Toplumsal statü, sosyal hiyerarşide bir kişinin konumu. Bu konum prestije dayanır ve beraberinde yaşam tarzı, haklar ve sorumluluklar getirir. Toplumsal statü genel olarak kazanılmış statü ve verilmiş statü olarak ikiye ayrılır.


Talimat Ne Demektir?

Bir yer Savcılığı veya mahkemesinin diğer yer savcılık veya mahkemesinden soruşturma veya dava için bir işlem yapması istemi.