Mülakatlarda ne sorulur?
İş Görüşmesinde Çok Sorulan 20 Soru ve Cevapları
Mülakatınıza hazırlanırken, işverenin size hangi soruları soracağını düşünüyor olabilirsiniz. Hangi konuların ele alınacağından emin olmanın bir yolu olmasa da, sorulmasını bekleyebileceğiniz birkaç popüler mülakat sorusu vardır. İşverenlerin genellikle sordukları sorulara etkili bir şekilde cevap vermeye hazır olmak her zaman önemlidir.
Her görüşmeci farklıdır ve soruları değişebilir. Bu yaygın iş görüşmesi soruları için cevaplar hazırlayabilir ve bir sonraki iş görüşmeniz sırasında harika bir izlenim bırakmak için ilgi çekici konuşma noktaları geliştirebilirsiniz.
Mülakat Soruları ve Cevapları Örnekleri
Bazı iş görüşmecileri, görüşme sorularına oldukça alışılmadık bir yaklaşım sergilerken, iş görüşmelerinin çoğu ortak görüşme soruları ve cevaplarının toplamını içerir. İşte en yaygın mülakat soruları ve etkili cevaplar;
1. Kendinizden bahseder misiniz?
Bu muhtemelen en yaygın mülakat sorusudur. Bu genellikle ilk sorulan sorudur ve açık bir soru olduğu için cevaplanması zor bir sorudur.
Bir işveren özgeçmişinizden ve kapak mektubunuzdan bir izlenim edinmiş olacaktır. Bu soruya verdiğiniz yanıt hızla bu gösterimin doğruluğunu belirlemelerine yardımcı olur. Ayrıca, onlara ses ve beden diliniz yoluyla güven seviyelerinizi gözlemleme fırsatı verir.
Cevabı şu şekildedir: “Bu soruya pozisyon için gerekli beceri ve deneyim açısından cevap verin. Kariyer geçmişinizin kısa bir özetiyle başlayın. Ardından, öğrendiklerinize veya başardıklarınıza daha fazla odaklanarak onlara kariyerinizin nasıl geliştiğine kısa bir genel bakış verin.”
İşverene ihtiyaç duydukları tüm bilgileri verdiğinizden emin olmak için cevabınızı, daha ayrıntılı olarak ele almanızı istedikleri bir şey olup olmadığını sorarak sonlandırın.
2. Organizasyon / Şirket hakkında ne biliyorsunuz?
Bir işverenle ilgili her şeyi dışarıdan bilemezsiniz ancak temel bilgileri bilmek önemlidir. Onlar için çalışma olasılığı konusunda istekli olup olmadığınızı öğrenmek istiyorlar. Cevabınızı coşkuyla gösterdiğinizden emin olun.
Mükemmel bir cevabın anahtarı kapsamlı araştırmadır. Şirketi, yapısını, değerlerini ve isteklerini araştırmak, hareketi daha bütünsel olarak düşündüğünüzü gösterecek. İşletmenin web sitesinin içeriğini veya iş ilanındaki şirket açıklamasını tekrarlamayın.
3. Neden bizim için çalışmak istiyorsunuz?
İşveren, iş için motivasyonlarınızı ortaya çıkarmak istiyor. Bu soruyu başarılı bir şekilde cevaplamak için, istediğiniz şeye değil, işverenin ihtiyaçlarına odaklanın. Sizin için en önemli olan maaş, konum, marka, takım uyumu veya iş unvanı mı? İşverenler genellikle başvuran sahte adayları taramak için bu soruyu kullanıyor. Sizi gerçekten ilgilendiren işe özel bir şeyden bahsederek şirket hakkındaki bilginizi gösterin. Ayrıca şirket kültürü veya yönetim yapısı hakkında da konuşabilirsiniz. Heyecan göstermeyi de unutmayın.
4. Şirkete ne katabilirsiniz?
İşveren becerilerinizi rol için gerekli becerilerle karşılaştırmak istiyor. Bu size neden işi sunmaları gerektiğini sormanın dolambaçlı bir yoludur.
Mülakattan önce iş ilanını inceleyin ve işverenin en çok aranan beş beceri ve yeterliliğini bulun. Çalışma geçmişiniz (ve varsa eğitim) hakkında eleştirel düşünün. Her beceri için, bu beceriyi nasıl edindiğinizi veya geliştirdiğinizi ve bu beceriye sahip olmanın o anda işvereninize nasıl fayda sağladığını açıklayan kısa bir örnek oluşturun.
Şunları da tanımlamalısınız:
- Nasıl çalışıyorsunuz?
- Sektöre olan tutkunuz?
- İşe yeni bir bakış açısı getirmenin yolları?
5. Zayıf yönleriniz nelerdir?
Bir işveren, zayıflıklarınızın farkında olup olmadığınızı ve bunların üstesinden gelmek için stratejilerinizin olup olmadığını görmek isteyecektir. Bazı işverenler de bu soruyu baskı altında nasıl performans gösterdiğini görmek için kullanıyor.
İşi yapma yeteneğinizi doğrudan etkileyecek hatalardan bahsetmeyin. Şu anda üzerinde çalıştığınız bir şey hakkında bir gelişme alanı hakkında konuşun.
Söyleyebileceğiniz bazı şeyler:
- “Daha önce, aynı anda birden fazla projeyi yönetirken, görevlerimi hatırlayamıyordum ve önceliklerimi önceliklendiremiyordum. Buna karşı çıkmak için her gün öncelikli yapılacaklar listesi oluşturdum. ”
- “En yüksek öncelikli olmayan görevlere çok fazla zaman harcıyordum. Şimdi zamanımı işe değer katan şeylere ayırmakta daha iyiyim. ”
- “Eskiden gergin sunumlar yapıyordum, bu yüzden topluluk önünde konuşmamı geliştirmek için bir kursa kaydoldum.
6. Güçlü yönleriniz nelerdir?
İşverenler, becerilerinizin, yetkinliklerinizin ve deneyimlerinizin rol için ihtiyaç duydukları şeylerle nasıl eşleştiği ile ilgilenir. İş için ilgili yeteneklere ve deneyime sahip olup olmadığınızı bilmek istiyorlar.
İş ilanını analiz edin ve rol için gerekli olan temel beceri ve yeterlilikleri seçin. Özellikle güçlü yönlerinizin sizi diğer adaylardan nasıl ayırabileceğini düşünün. Mevcut işvereninizin güçlü yanlarınızdan nasıl faydalandığını netleştirin. Başvurduğunuz iş ile ilgili olmayan güçlü yönleri listelemeyin. Ve başarılarınızdan utanmayın.
7. Gurur duyduğunuz bir başarıyı söyleyin.
Bir işverenin bu soruyu neyin önemli olduğunu ve önceliklerinizin ne olduğunu öğrenmek için soruyordur. Bunların size uygun olup olmadığınızı ve ne kadar iyi performans göstereceğinizi gösterdiği düşünüyor.
İstekleriniz ve değerleriniz hakkında bir şey söyleyin. Bir spor veya para toplama etkinliği düzenlemek, bir yarışa katılmak veya yeni bir dil veya müzik aleti öğrenmek ve kullanmak iyi örneklerdir.
8. Neden sizi işe almalıyız?
Sizi iş için değerli kılan nedir? Bu sorunun önemli kısmı 'siz'. İşverenin ilgilendiği budur.
- Belirli bir aracı, uygulamayı veya hizmeti kullanma konusunda eğitim almışsınız.
- Mevcut işvereniniz sizi yönetim eğitimine soktu.
- Sertifikalısınız veya tanınmış bir bilgi birikimine sahipsiniz.
- Sağlık ve güvenlik ya da ilk yardım konularında eğitildiniz.
Becerilerinizi listelemenin ötesine geçmek ve şirket üzerinde yaptığınız araştırmayı ve rol gereksinimlerini gerçekten göstermek için bunun gibi soruları kullanın. Özel becerilerinizin şirkette nasıl bir fark yaratabileceği ve karşılaştığınız zorluklar hakkında konuşun.
9. Hayalinizdeki iş hangisidir?
Bu cevaplanması en zor ortak görüşme sorularından biridir. Sadece açıkça sorulan soruya cevap vermekle kalmaz, aynı zamanda 'Kariyer yolunuz nedir?' sorusunu da cevaplarsınız. İşverenler bu soruyu seviyor çünkü adayları baskı altına alarak test ediyor. Genellikle kısa ve orta vadede sadık olma ihtimali düşük olan adayları ortaya çıkarır.
- Sahip olduğunuz beceriler ve işverenin ihtiyaçlarını nasıl karşıladıkları.
- Geliştirmek istediğiniz beceriler ve bu rolün bunları nasıl geliştirmenizi sağlayacağı.
- Sizi motive eden idealler ve fikirler ve işverenin onlar için nasıl çabalayacağı.
- Tutku veya ilgi alanlarınız ve bu rolün onlarla etkileşime girmenize nasıl yardımcı olacağı.
- Değerleriniz ve işverenin değerleri ile ne kadar uyumlu oldukları.
Bu numara, belirli bir iş unvanından ziyade hayalinizdeki işin doğası hakkında konuşmaktır.
“Şimdilik görüşme yaptığım bu iş, bana bulunduğum kariyer yolu için gerekli beceri ve deneyimi sağlamak açısından kesinlikle mükemmel” diyebilirsiniz. Bu durumda, başvurduğunuz rolün seçtiğiniz kariyer yolunu destekleyecek şekilde büyümenize nasıl yardımcı olacağını söyleyin.
10. Sizi ne motive ediyor?
İşveren iyi bir iş çıkarmaya yönlendirilip yönlendirilmeyeceğinizi bilmek istiyor. Bu önemli bir sorudur çünkü potansiyel bir işverenin sizi anlamasına ve motivasyonlarınızın organizasyonun kültürüne uyup uymadığını ölçmesine izin verir. Yeteneklerinizin, deneyiminizin ve kişiliğinizin rolle eşleşmesi önemlidir.
Başvurduğunuz rolü ve size hangi alanlarda gerçekten iş tatmini sağladığını düşünün. Bu, en iyi yanıtı anlamanıza ve oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Yeni insanlarla tanışmak için bir tutkunuz varsa ve müşteriyle yüz yüze bir rol alacaksanız, bunun olumlu bir şey olduğunu gösterin çünkü bu iyi bir aday da olması gereken bir şeydir.
11. Karakterinizi 30 kelimenin altında tarif edin
Bir işveren bu soruyu kendinizin farkında olup olmadığınızı öğrenmek için kullanır.
Öz farkındalık olumlu bir mesleki özelliktir. Kendini bilen insanlar tipik olarak geri bildirime ve mesleki gelişime açıktır. Soru aynı zamanda çok sayıda karmaşık bilgiyi çok sınırlı miktarda özetleme yeteneğinizi de test ediyor. Yanıtınızda en fazla iki veya üç özelliğe sadık kalın. Cevabınızı güvenilir kılmak için, her özelliği örneklendirin.
12. Mevcut işinizden neden ayrılıyorsunuz?
İşten ayrılmanız için birçok neden vardır. Görüşmecinize bu iş değişikliği konusunda güven verecek düşünceli bir cevap hazırlayın. Mevcut veya önceki rolünüzün olumsuz yönlerine odaklanmak yerine geleceğe ve bir sonraki pozisyonunuzda ne kazanmayı umduğunuza odaklanın.
Örnek: “Bana müşterilerle daha yakın ve uzun vadeli ilişkiler kurma yeteneği veren bir fırsat arıyorum. Şu anki görevimde, satış döngüsü o kadar kısa ki, müşterilerimle bir ilişki kurmak için istediğim kadar zaman ayıramıyorum. İlişki kurma, satışlarda kariyer yapmamın nedenlerinden biri ve bunun en büyük önceliğe sahip bir şirketle çalışmayı dört gözle bekliyorum. ”
13. Gelecek için hedefleriniz neler?
İşe alım yöneticileri, şirkette uzun süre kalmak isteyip istemediğinizi belirlemek için gelecekteki kariyer hedefleriniz hakkında sorular sorar. Ayrıca, bu soru hırsınızı, kariyeriniz için beklentileri ve önceden planlama yeteneğinizi ölçmek için kullanılır. Bu soruyu ele almanın en iyi yolu, mevcut kariyer yörüngenizi ve bu rolün nihai hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olduğunu belirlemektir.
Örnek: “Önümüzdeki yıllarda olduğu gibi pazarlama uzmanlığımı geliştirmeye devam etmek istiyorum. Hızlı büyüyen bir başlangıç şirketi için çalışmakla ilgilenmemin nedenlerinden biri, birçok şapka giyme ve birçok farklı departmanla işbirliği yapma yeteneğime sahip olacağım. Bu deneyimin bir gün pazarlama departmanına liderlik etme hedefime ulaşmamda bana yardımcı olacağına inanıyorum. ”
14. Bana zor bir durumu ve bunun üstesinden nasıl geldiğinizi anlatabilir misiniz?
Bu soru genellikle baskı altında ne kadar iyi performans gösterdiğinizi ve problem çözme yeteneklerinizi değerlendirmek için kullanılır. Hikâyelerin gerçeklerden ve rakamlardan daha unutulmaz olduğunu unutmayın.
Örnek: “Patronumun iki haftalık tatilinin ilk günüydü ve ajansımızın en yüksek gelirli müşterisi bizden ayrılmakla tehdit etti. Öğle saatimi onunla telefonda geçirerek endişeleri hakkında konuştuk. Bir sonraki kampanyası için fikirleri hakkında beyin fırtınası bile yaptık. Kişisel ilgi için çok minnettardı, patronum yolculuğundan bile dönmeden önce bir sözleşme daha imzaladı.”
15. Maaş aralığı beklentiniz nedir?
Görüşmeciler bu soruyu, beklentilerinizin rol için bütçelendirdikleri tutarla uyumlu olduğundan emin olmak için soruyorlar. Pozisyonun piyasa değerinden çok daha düşük veya daha yüksek bir maaş aralığı verirseniz, değerinizi bilmediğiniz izlenimi verirsiniz. Ücretiniz konusunda esnek olup olmadığınızı işe alma müdürüne bildirdiğinizden emin olun.
Örnek: “Maaş beklentim XX, XXX ve XX, XXX arasında. Bu, bu şehirdeki deneyim düzeyime sahip bir aday için ortalama maaş. Ancak maaş konusunda esnek davranabilirim. ”
16. Patronunuz veya iş arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlar?
Her şeyden önce, dürüst olun. Ardından, güçlü çalışma ahlakınız veya gerektiğinde diğer projelere katılma isteğiniz gibi, görüşmenin diğer yönlerinde tartışmamış olduğunuz güçlü yönleri ve özellikleri ortaya çıkarmaya çalışın.
17. İş dışında nelerle ilgileniyorsunuz?
Görüşmeciler bazen sizi daha iyi tanımak için tutkulu olduğunuzu öğrenmek ve mesai saatleri dışında zaman ayırmak için işiniz dışındaki hobileriniz veya ilgi alanlarınız hakkında sorular sorarlar. Kişiliğinizin parlamasına izin vermek için başka bir şans. Dürüst olun, ancak profesyonel olun ve tüm zamanınızı başvurduğunuz işten başka bir şeye odaklanarak harcayacaksınız gibi gelebilecek cevaplara dikkat edin.
18. Stresi nasıl ele alırsınız?
İpucu: Bu, iş yerinde stresli olup olmadığınızı görmek için hileli bir soru değildir. Aksine, stresli bir anı nasıl ele aldığınız sorunları çözme yeteneğinizin bir göstergesidir. İşverenler, strese yapıcı bir şekilde tepki gösteren adayları işe almak istemektedir, bu nedenle bu soruya verdiğiniz yanıtın kişisel gelişiminizi göstermesi önemlidir.
Örnek: “Daha büyük resme odaklanıp projelerimi daha küçük görevlere böldüğümde sakin kalabilirim. Ulaşmaya çalıştığım nihai hedef nedir? Sorunu cevaplayarak zaman planlaması yapıyorum.”
19. Eğer bir hayvan olsaydınız bu ne olurdu?
Rolle ilgisi olmayan garip bir soru sorulursa, cevabın ne olduğundan ziyade nasıl tepki verdiğinizi ölçmek istediklerinin daha muhtemel olduğunu unutmayın, dürüstlükle yaklaşın.
Bunun gibi sıra dışı mülakat sorularının cevaplanması genellikle zor olabilir. Genellikle bir adayın baskıyı nasıl ele aldığını, inisiyatif düzeylerini ve rahatlık alanlarının dışına konulmaya nasıl tepki verdiğini değerlendirmek için kullanılır.
“Bu gerçekten ilginç bir soru” gibi bir başlangıç cümlesi kullanarak kendinize bir düşünme süresi aldıktan sonra, bazı güçlü yönlerinizi veya özelliklerinizi yansıtan bir hayvan seçebilmelisiniz. İşte bir örnek: “Ben biraz çoban köpeğiyim, takımı belirli bir hedefe ulaşmak için toplamaya odaklanıyorum. Dost ve uyarlanabilir olmanın yanı sıra hızlı öğrenen biriyim. ”
20. Bizimle ilgili sorularınız var mı?
Birçok işveren bu soruyu soruyor çünkü onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için adil bir fırsat vermek istiyorlar. Bu soru aynı zamanda işverenlere role olan ilginizi ölçmek ve eleştirel düşünme becerilerinizi değerlendirmek için son bir fırsat verir.
Genel olarak endüstri hakkında 'karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir?' gibi sorular sorun veya potansiyel rol hakkında daha fazla bilgi isteyin. İyi sorular sadece şirketin nasıl işlediğini değil, aynı zamanda bu ortama uygun olup olmadığınızı da ortaya koyacaktır. Aşağıdaki konular çerçevesinde sorular sorabilirsiniz.
- Şirket veya departman.
- Kurumsal kültür.
- Katıldığınız ekip.
- İlk ayda karşılaşabileceğiniz zorluklar.
- Şirketin gelecekteki yönü.
- Tipik bir gün nasıl olurdu? Sorusu.
İş görüşmenizde şimdiden başarılar dileriz.