Başarılı Bir Mülakat Için 11 İpucu
Mülakat aşamasına kadar epey yol katettin ve özgeçmişinle ilerideki işverenini etkiledin. Artık bundan sonraki son aşamayı tamamlamak kaldı. Şimdi yapman gereken tek şey başarılı bir iş görüşmesi. Başarılı mülakatların ipuçlarını sizler için yayınlıyoruz. İyi hazırlanıp kendine güvenirsen başarılı bir iş görüşmesi geçirebilirsin.
1. Daha fazla bilgi eşittir daha fazla güven.
Özel bir uygulama ile araştırma süreci başladı, simdi bahsi yükseltme zamanı: şirketin misyonu, başarıları ve kilometre taşlarını öğrenmelisin. Sosyal medya kanallarının yani sıra sektör ile ilgili en çok okunan sayfalara göz atıp, iş görüşmesini yapacağın kişinin bilgilerine kadar tüm detaylara bakmalısın. Ne kadar çok şey öğrenirsen o kadar çok güçlü hissedecek ve kendine güveneceksin.
2. İlk izlenim önemlidir.
İş görüşmesinde giyeceğin kıyafetler her zaman profesyonel görünümlü olup aynı zamanda içinde rahat ve güvenli hissetmeni sağlamalı. Ne giyeceğine karar vermeden önce görüşmeye gideceğin yerin nasıl bir şirket kültürüne sahip olduğunu ve insanların ne giydiğini öğrenmelisin (bankalar için takım elbise vb. reklam ajansı gibi yerler için şık rahat sanırım.) Daha önce hiç takım elbise giymediysen görüşmeden önce bir kere giyip, içinde rahat olup olmadığını kontrol edebilirsin. (Sonrasında rahatsız hissedebilir ve görünebilirsin.) Ayakkabılarını parlatmayı unutma ve evden çıkmadan önce ayağını vurmadığından emin olmalısın.
3. Başlangıç sorularında ustalaş.
Görüşmenin başında bu işi neden istediğini, kariyer hedeflerini ve kendinden bahsedeceğin üzerine bahse girebilirsin. Cevaplara hazır olup bozuk plak gibi tekrar etmemeye özen göster. Kendin hakkında konuşman gerektiğinde özgeçmişini ezberleyip ordaki bilgileri tekrarlaman pek ilgi çekici olmayacaktır. Özgeçmişini bir referans noktası olarak kullanıp görüştüğün kişinin önünde önemli noktaları ve baskın yönlerinizi göstermek akıllıca olabilir. Özgeçmişinde yazanların üzerine ilginç şeyler eklemeyi de unutmamalısın.
4. Zor olanlar için hazırlan.
Bize biraz zayıf yönlerinden bahseder misin? Bu gibi zor sorular ile bonus puan toplayabilirsin: Kendine bir zayıf yön seç ve güzel bir şekilde bunu iş ile ilgili güçlü bir yön haline getir. “Biraz sabırsız biriyim ve projeleri zamanında tamamlayıp birlikte çalıştığım ekibin iş akışını bozmaktan hoşlanmıyorum. ” En önemli şey dürüst olmak ve asla ama asla: “Hiçbir zayıf yanım yok.” diye cevap vermemelisin.
5. Zeka oyunlarına hazırlıklı ol.
Eğer mutfakta bir mutfak gereci olsaydın, hangisi olmak isterdin ve neden? Bu sorular her zaman gelir mi bilmiyorum, ama eğer bu gibi sorularla karşılaşırsan, onları cevaplarken rahat ve kendinden emin olmaya çalış. Onlar orada senin eleştirel düşünme becerilerini test etmek ve ne kadar çabuk reaksiyon verdiğini görmek isteyeceklerdir. Cevaplarınla kişiliğini vurguladığından emin ol ve olabildiğince eğlenceli ve ilginç olmaya çalış. (uygunsuz olmadan, tabii ki.) Peki, hangi mutfak gereci olmak isterdin? Şimdi cevabı düşün: Bir konserve açacağıyım. Mutfakta akla gelen ilk mutfak gereci olmasa da, her öğün için ihtiyaç duyulan bir gereçtir.
6. Hangi soruyu atlayacağından emin ol.
Eğer bir sorunun cevabını bilmiyorsan ya da kendini biraz paniklemiş hissediyorsan, derin bir nefes alıp kendinden emin ve sakin bir şekilde bu soruya daha sonra cevap verip veremeyeceğini sor. Böylece daldan dala atlayıp panik olmazsın. Kolay sorularla kendine güvenini tazeleyip daha sonra zor sorulara dönmek daha iyi olur. (Mülakatı yapan kişi belki sonunda bu soruyu sormayı unutur; kim bilir!) Ama bir uyarı: Buna çok fazla güvenme ve yalnızca gerekliyse soruyu atla çünkü çok fazla soruyu atlamak seni mülakata hazırlıksız gösterebilir.
7. Dürüst ol.
Özgeçmişindeki boşluklar ve eksikler için korkmana gerek yok. Sonuç olarak onlar senin profilini beğenip seni mülakata davet ettiler. Dürüst olup şimdiye kadar neler öğrendiğini açıklayıp, deneyimlerinin başvurduğun işte sana nasıl faydalı olacağını anlatabilirsin. Hatta işsiz olarak geçirdiğin süreyi avantaja çevirebilirsin (Eğer işsiz olduğun dönemde bir şekilde kendini geliştirip aktif olarak iş aramaya devam ettiysen).
8. Kaçınman gereken noktalara dikkat et.
Asla geç kalma ve eski patronların veya iş arkadaşların hakkında kötü ya da kaba konuşma. Yalan söylemek, uygunsuz şakalar yapmak, sohbette bağımsız olmak da kötü bir etki bırakmana neden olabilir. Görüşmeden hemen önce haşhaşlı ekmek arası soğan sandviç yemekte seni aynı sonuca götürebilir. Eğer mülakat için vaktinde gittiysen, çekici ve gösterişli görünüyorsan, mülakata iyi bir başlangıç yapmayı neredeyse garantiledin demektir.
9. Daima soru hazırla.
Soru hazırlamak çok kolaydır ve eleştirel düşünme becerilerini göstermek için fırsattır. “Beni işe almamanız için sebep var mı?” gibi. Eğer herhangi bir şüphe veya tereddüt varsa, bu sayede bazı şeyleri açıklığa kavuşturmak ve kendin hakkında daha fazla bilgi sağlamak için bir şansın olabilir.
10. Akıllıca bir soru sor.
Bir taşla iki kus vurmak için sorunu sorarken hem kişiliğinden hem de zarifçe kendinden bahset. “Çocuklara yaz kampında kodlama öğrettim. Benim rolüm topluma bir şeyler vermek için projelere dahil olmamı sağlayacak mı?”
11. Patron gibi takip et.
Son olarak en önemli noktalardan bir tanesi de, her zaman bir e-posta veya hatta el yazısıyla yazılmış bir kart ile mülakatı yaptığınız kişiye vakit ayırdığı için teşekkür edebilirsin. Son bir kez daha kısaca neden bu pozisyonu istiyorsun ve herkesle tanışmanın ne kadar güzel olduğundan bahsetmek için iyi bir şans olacaktır. Bunu kısa, tatlı ve samimi tut ayrıca mülakattan sonra 24 saat içinde göndermeyi unutmamalısın.
Bol şans!
Kaynak : toptalent.co
Siz de kendinizi mülakat ortamındaymış gibi test etmek istiyorsanız Mülakatname uygulamasını indirebilirsiniz. Binlerce soru ve cevap içeren uygulamamız yayında.
Şimdi İndir